Lila Radovan kula lilenje 1210x642 - (ГАЛЕРИЈА) ПЕТРОВДАНСКЕ ЛИЛЕ ОБАСЈАЛЕ РАДОВАН КУЛУ
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

(ГАЛЕРИЈА) ПЕТРОВДАНСКЕ ЛИЛЕ ОБАСЈАЛЕ РАДОВАН КУЛУ

pin - (ГАЛЕРИЈА) ПЕТРОВДАНСКЕ ЛИЛЕ ОБАСЈАЛЕ РАДОВАН КУЛУ

Обичај паљења лила уочи великог празника Петровдана у Мачви се поштује и данас. И синоћ је пламен петровданских лила обасјавао улице и раскршћа, а највеселије је било у дворишту Радован куле у Белотићу, здању сликара Милића од Мачве у којем је од осамдесетих до две године пред смрт (2000. године) организовао јавно паљење лила.

У сећање на великог сликара последњих неколико година традицију настављају учесници манифестације „Мачванска лила“ коју приређује Туристичка организација општине Богатић.

У пространом  дворишту,  којим доминирају грађевине које је Милић од Мачве зидао у спомен свог оца Радована са жељом да постану кутак за маштаре и сањалице и уточиште самоуких сликара, било је весело и свечано од првог мрака до касно у ноћ.

Бирала се најлепша лила међу неколико маштовито направљених од сламе и украшених свежим цвећем, сунцокретима и класјем пшенице.

Бесплатно је послужено око 700 куваних пурењака и више стотина врућих листића, специјалитета  мачванског краја.

На отвореној позорници смењивали су најмлађи и ветерани фолклора, певале се традиционалне песме и медаљама окитили најбржи учесници уличних трка.

Двориште су, уз месечину, обасјале запаљене лиле од сламе, рогоза, дивље трешње и брезе. Високо у небу пламен запаљених лила и густ дим укрстили су се са ватрометом којим је означен крај манифестације.

Д. Грујић

Related Images: